Zaječar, Kosančićev venac br.16,  tel. 019 432 333

poèetak
Početak
Doktor
Ordinacija
Procedure
Oprema
Cenovnik
Kontakt
Saveti

Dijete


Kardiološka dijeta
Dijeta protiv povišenog
holesterola
Dijeta za osobe sa povećanim krvnim pritiskom

 

Bez muke
25kg manje

 

 

Dijeta za
dijabetičare

Vrati se na SAVETE


KARDIOLOŠKA DIJETA

Doručak je isti tokom sledećih 15 dana: 

  • Pomorandža, kruška, breskva, dinja, lubenica (ne može banana ili groždje)

  • Dvopek

  • Šolja kafe ili čaja, bez šećera

I dan

Ručak

  • 1 naradža

  • 1 kuvano jaje

  • 1 kiselo mleko

Večera

  • 2 paradajza (2 dl kuvani paradajz sos)

  • 1 kuvano jaje

  • 1/2 salate ili krastavca, 2 dvopeka

II dan

Ručak

  • 1 naradža

  • 1 kuvano jaje

  • 1 kiselo mleko

Večera

  • 125mg mlev. kuvano juneće  meso

  • 1 paradajz

  • 1 narandža, šolja kafe, 1 dvopek

III dan

Ručak

  • 1 naradža

  • 1 kuvano jaje

  • 1 kiselo mleko

  • 1 gl. salate ili krastavac

Večera

  • 125g mlev. kuvano juneće meso

  • 1 narandža

  • 1 šolja kafe ili čaja bez šećera

  • 1 dvopek

IV dan

Ručak

  • 125g kravljeg sira

  • 1 paradajz

  • 1 dvopek

Večera

  • 125g mlev. kuvano juneće meso

  • 2 paradajza

  • 1 jabuka, 1 dvopek

V dan

Ručak

  • 200g kuvano meso ili riba

  • 1 paradajz

  • 1 dvopek

Večera

  • 1/2 kuvano povrće (šargarepa, grašak, krompir)

  • 1 kuvano jaje

  • 1 paradajz

Napomena: Meso i kuvanu zelen začiniti  vegetom. Šesti i sedmi dan su bez dijete. Za vreme dijete ne pije se alkohol. Posle 5 dana gube se 2,5 kg., a posle dva dana dijeta se ponavlja (tri puta po 5 dana) i za 15 dana se gubi 15 kg bez posledica po zdravlje, i ne vraćaju se po završetku dijete. Posle završetka dijete jedite normalno, a za održavanje kilaže ponedeljkom jedite:

  •     Doručak-1 časa soka od limuna bez šećera

  •     Ručak-1 jabuka, dvopek

  •     Večera-1 jaje, paradajz

Navedene namirnice mogu da se uzimaju tople ili hladne, ali je važno da se uzimaju po navedenom redu i da se ne izostavi ni jedna. Ako se ne uzimaju po redosledu ili se promeni neka namirnica ne psotiže se očekivanji efekat. Garancija 100%

Vrati se na početak


DIJETA ZA HIPERHOLESTEROLEMIJU I HIPERTRIGLICERIDEMIJU

VRSTA HRANE

DOZVOLJENA HRANA ZABRANJENA HRANA
mleko i mlecni proizvodi obrano mleko, jogurt, kiselo mleko, kefir, posni sirevi (u malim količinama) punomasno mleko,ovčije kiselo mleko, pavlaka, slag, puter, punomasni sirevi, kajmak
jaja belance žumance
hleb, peciva, testenina hleba od celog zrna, crni, graham, raženi (samo 1 kriška), proja, pirinač beli hleba, lisnato testo sa puterom i jajima, smoki, krekeri, peciva
meso, ribe, plodovi mora riba (plava i bela), piletina i ćuretina bez kožice, kuvana govedina, teletina i jagnjetina, divljač, dimljena presna šunka, pršut, pileći narezak, ćureša prsa masna svinjetina, govedina jagnjetina, pašteta, iznutrice, kobasica, salame, čvarci, slanina, mesne konzerve
povrće sve vrste povrća, kuvano bez dodatka masnoće, sve vrste salata, soja i sojini proizvodi krompir (pržen, pire, ponfrit, restovan..)
voće jabuke, višnje, limun, dunje, jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice groždje, banane, smokve, urme, sušeno i kandirano voće, orasi, bademi, lešnik
masnoća, ulja maslinovo, suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje svinjska mast, loj, margarin
začini svi začini – zašinsko bilje, biber, so (do 3g/dan), senf, sirće, kim, bosiljak, cary.. majonez, kečap
slatkiši slatkiše od veštačkog zasladjivača, suvi kolači bez masnoća sećer i med u svim  oblicima, pekmez, marmelada, torte, kolači, sladoled, puding
pića

čaj i kafa bez šećera, mineralne vode, mala količina alkohola,  jedna čašica žestokog pića, pola litra piva, jedna čaša 2 decilitra vina

veća količina alkoholnih  pića, sokovi sa dodatkom šećera, gazirani, kakao i cokolada

1. Neophodno je da se doživotno pridržavate uputstva za ishranu.

2. Uspeh lečenja prvenstveno zavisi od pravilne ishrane.

3. Telesnu masu treba da održavate u normalnim granicama(ako od telesne visine u cm oduzmete 100, dobićete orijentacionu vrednost normalne telesne mase).

4. Merite svoju telesnu masu jednom u dve ili tri nedelje.

5. Svakodnevno se bavite fizičkom aktivnošću (brzo hodanje 3-4 km,trčanje, plivanje, vožnja bicikla, jutarnja gimnastika 15-20 min i sl).

6. Pušenje nije dozvoljeno. Smanjite unos kuhinjske soli (na 3g/dan).

7. Hranu pripremajte isključivo na ulju. Povrće skuvajte u vodi i na kraju dodajte ulje. Jednom upotrebljeno ulje ne treba više puta koristiti.

8. Preporučuju se manje količine mesa, a dva puta nedeljno obrok zamenite ribom, prvenstveno morskom. Jednu količinu mesa (otprilike 1/5)zamenite sojom.

9. Povećajte unos dijetskih biljnih vlakana (hleb od neprosejanog brašna, mekinje, ovsene pahuljice, cele jabuke, pasulj, sočivo, gršak, neljušteni pirinač, kelj, krastavac, celer.

10. Količinski unos hrane zavisi od telesne mase koju imate i on se može odrediti u konsultaciji sa ordinirajućim lekarom.

Vrati se na početak


DIJETA KOD POVEĆANOG KRVNOG PRITISKA (HIPERTENZIJE)

Kod ove dijete hrana se priprema bez soli sa što manjom količinom masti, odnosno zejtina.

ZABRANJENA JE upotreba svinjskog mesa, iznutrica, suhomesnatih preradjevina i konzerviranih namirnica. Priprema jela prženjem i pohovanjem, kao i zaprške su nedopustive. Žumanac izbegavati. Zabranjena je prekomerna upotreba alkoholnih pića (više od 30 ml čistog alkohola). Poželjno je koristiti manju količinu alkohola: 2 čašice žestokog pića, 0,5 l piva ili 2 do 4 decilitra belog ili još bolje, crnog vina.
Supe masne i začinjene čorbe takodje nisu poželjne u ovoj dijeti.
Buter, kajmak, majonez, margarin potpuno isključiti iz jelovnika.

DOZVOLJAVA SE upotreba posnog i mladog mesa, živinsko, teleće, juneće, jagnjeće i riblje meso, a pripremu vršiti – kuvanjem i dinstanjem na pari. Supe blage i nemasne od povrća i mladog mesa mogu ući u satav ove dijete. Hleb, testa i slatkiše upotrebljavati umereno. Obrano mleko, jogurt, kiselo mleko, mlad neslan sir uzimati prema potrebi. U željenim količinama može se upotrebiti voće, povrće i salate.
Od napitaka može se uzimati voćni sok bez šećera, blagi čaj, limunada, slaba kafa dva puta dnevno. Tečnost uzimati prema potrebi, ali i ne preko 1700 mililitara dnevno.
Od začina dozvoljava se zejtin u što manjim količinama (kao preliv a ne kao zaprška), limun, sirće i razne mirišljave mirođije.

Vrati se na početak


BEZ MUKE 25 KILOGRAMA MANJE

Dijeta osmišljena od eksperata Ujedinjenih nacija.

Cilj dijete: 1.)skidanje viška kilograma 2.)promena metabolizma u organizmu.

Dijeta traži psihološku pripremu i rešenost da se istraje, jer traje 90 dana. Skida se izmedju 18 i 25 kilograma. Ako neko želi da izgubi manje kilograma, može da prekine ranije, ali u tom slučaju neće doći da promene metabolizma.
Uvek se počinje sa proteinskim danom, a nakon voćnog dana ponovo ide proteinski dan. Redosled dana se ne sme menjati. Kafa i čaj se piju bez ograničenja, ali bez šećera. Količina svega što se pojede za ručak trebalo bi da bude pun duboki tanjir, a za večeru pola te količine.
Tokom 90 dana dijete tri puta (na otprilike svakih mesec dana) trebalo bi držati “VODENI DAN”, koji ide posle voćnog dana, a predhodi proteinskom danu. Posle dijete joć narednih 90 dana ostaje voće za doručak, a ostalo se jede normalno. Ako u ovom periodu izgubite još 3 kg., onda je došlo do promene metabolizma. Dijeta se ne sme ponoviti bez tromesečne pauze. Ne treba gubiti nadu i volju jer se dešava da težina ne spadne i do desetak dana, a onda se naglo izgubi 3-4 kg. Ako se oseti potreba za nekim sokom, preporučuje se gazirani, jer ima manje šećera. Voće se uzima za doručak zato organizam iz njega prvo iskoristi integralni šećer koji hrani nervni sistem. Tokom dijete se mogu pojaviti alergije, zato ne preskakati rebro čokolade. Osobe koji se leče od hipertenzije posle par nedelja nemaju potrebe za lekovima (nemaju povišen pritisak).

Doručak – uvek isti : jedu se, u paru, 2 jabuke, 2 narandže, 2 grejpfruta, 2 breskve, neko krupnije ili šaka sitnijeg voća.

1. PROTEINSKI DAN
Ručak – kuvano ili pečeno meso u količini od 3 šnicle srednje veličine, jedno parče hleba, salata u neograničenim količinama, a na kraju popiti 2 dl supe. Umesto mesa mogu se uzeti 3 kuvana ili ispržena jajeta. Mleko i sir se jedu samo ovog dana, umesto sira može se uzeti jogurt. Jaja i meso ne mešati.
Večera – isto sto i za ručak, samo bez supe. Ako je za ručak bilo meso, ono mora biti i za večeru. Ako se uzima sir, onda se za toliku količinu smanji količina mesa i jaja.

2. SKROBNI DAN
Ručak – pasulj, grašak, krompir (obavezno obaren) uz dodatak začina, vegete, kečapa, origana, kuvanog paradajza, bibera, jedno parče hleba i salata.
Večera – isto kao i za ručak , samo smanjena količina.

3. UGLJENO – HIDRATNI DAN
Ručak – kuvano testo uz dodatak začina, pica samo sa kecapom, ili bilo koje slano pecivo (u količini jedne pice iz picerije), žito, kukuruz.
Večera – 2 manja parčeta torte , ili 3-4 kolača, ili 3 kugle sladoleda i obavezno 1 rebro čokolade za kuvanje.

4. VOĆNI DAN
Ručak – jesti dosta mešanog voća.
Večera – kao i ručak

Vrati se na početak


DIJETA ZA DIJABETIČARE

Primer sa 1.500 KALORIJA dnevno (sastav: ugljenih hidrata 160 gr, belančevina 70 gr, masti 65 gr)

DORUČAK
1. Hleb ili peciva 50 gr.
2. Mesa 60 gr ili 90 gr sira (nemasnog), ili 60 gr viršle.
3. Obranog mleka 240 gr ili jogurta ili kiselog mleka.

UŽINA
4. Voće 100 gr (jabuka, pomorandža, kruška, trešnja, jagoda)

RUČAK
1. Hleb 50 gr ili zamena 100 gr krompira, ili 100 gr pirinča, ili 100 gr pasulja, ili 100 gr makarona, onda hleb smanjiti na 25 gr(ako povećate količinu jedne od navedenih namirnica do 200 gr, hleb izostavite).
2. Mesa 90 gr ili zamena 135 gr mladog sira, ili 90 gr nemasne ribe, ili 90 gr viršli.
3. Povrće, kao na primer kupus, kelj, karfiol, zelena salata, boranija, spanać, paradajz, paprika, krastavci i drugo - 200 gr uzeti u vidu salate i variva.

UŽINA
4. Voće 100 gr.

VEČERA
1. Hleb 50 gr ili zamena kao kod doručka.
2. Mesa 60 gr ili zamena kao kod doručka.
3. Povrće kao – grašak ,šargarepa, cvekla, crni luk, tikvice –uzeti 100 gr dnevno.
4. Mleko obrano 240 gr ili zamena – jogurt ili kiselo mleko.
5. Voće 100 gr.

NAPOMENA: Hranu meriti gotovu. Spremati je na ulju bez zaprške. Mesa uzimati nemasna, a spremati ga dinstanjem pečenjem na žaru i kuvanjem. Prženje i pohovanje izbegavati. Masna jela i predjela treba izostaviti. Slatkiši su zabranjeni. Soliti prema uputu lekara. Po želji možete uzimati sledece: čaj, kafu, limun, čistu supu bez testa, biber, sirće. Koristiti zasladjivače koji su dozvoljeni: saharin, aspartame, sorbitol ili fruktozu umesto šećera.

Vrati se na početak


URL: http://www.drbastac.co.rs
E-mail: Privatna internistička ordinacija "dr Bastać" (dbastac@mts.rs)
Webmaster: baske
©2005 Copyright dr Bastać. Sva prava zadržana.
Revised -- 20. februar 2009.